Gökler ve Yer – 4
Ağustos 18, 2017
MİTOLOJİ
Aralık 21, 2017
Hepsini Göster

NUH(as)

Nuh(as) ve tufan hadisesi birçok kültürde karşımıza çıkmaktadır. Detaylarda birbirinden farklı anlatımlara sahip olsalar da temelinde bir felaketten gemi aracılığıyla kurtulmak vardır. Birçok değişik kültürde karşımıza çıkmasının sebeplerinden bir tanesi de gemide bulunan insanların yahut torunlarının zamanla birbirlerinden uzaklaşarak kurdukları medeniyetler olabilir. Büyüklerinin anılarını anlatma adına tabletlere yahut değişik yerlere tufan hadisesi kaydedilmiş ve unutulmamıştır. Tufan hadisesinin detaylarındaki farklılıkların sebebi gemide bulunan kişilerin olayları kendi gözünden aktarmaları ve günümüze kadar geçen zaman içerisindeki ekleme çıkarmalar olabilir.

Nuh(as) kıssası Kur’an-ı Kerim’de de değişik birçok ayette yer almaktadır.

“ Alemler içinde Nuh’a selam olsun. “

Saffat-39

Nuh (as)’ın unutulmamasının bir sebebi de Allah’ın selamına mazhar olmasıdır.

Nuh(as)’ın durumu zamansal olarak Kur-an’ı Kerim’de kıssaları anlatılan diğer peygamberlerden farklıdır. Kendisi 950 sene kavminin içerisinde bulunmuş bunun yanında ömrü bin küsur seneyi geçmiştir. Bu uzun ömür hadisesi bir yana Nuh(as) dönemini zamansal açıdan farklı kılan ahir zamanın Nuh(as) ile başlamış olmasıdır.

illustration-of-noahs_ark

Ahir zamanın başlangıcında bulunması münasebetiyle Nuh(as) ve kavmine ait kıssalar var demiştik. Burada merak ettiğimiz bir soru ise Kur’an-ı Kerim’deki peygamber kıssaları Nuh(as) ve sonrasında gelen peygamberler ile ilgilidir (Adem(as) istisna ). Yani doğrudan bir kıssa anlatımı yoktur önceki dönemlere ait. Sadece ismen zikredilmiş peygamberler vardır İdris(as) gibi. Peki bu Adem(as) ve Nuh(as)’a kadarki ara döneme ait bir kıssa olmayışının hikmeti nedir?

Bu sorunun cevabını bilememekle beraber sorumuza yeni sorular ekleme adına aşağıdaki ayeti de incelemek istiyoruz.

“Nuh’a ve ondan sonraki nebîlere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik. İbrâhim’e, İsmâil’e, İshak’a, Yâkub’a ve torunlarına, Îsâ’ya, Eyyub’a, Yunus’a, Harun ve Süleyman’a da vahyettik. Davud’a da Zebur’u verdik. “

Nisa-163

Ayette Nuh’a ve ondan sonraki nebilere vahyettiğimiz gibi sana da vahyettik” denilmiş. Buradan şu soruyu da sorabiliriz. Nuh(as)’dan önceki peygamberlere vahyetme farklı bir şekilde mi oluyordu? Spekülasyon yapma ve soruları çoğaltmak için;

* Nuh(as)’dan önce vahyetme melek vasıtası değilde başka bir şekilde mi oluyordu? Buna örnek olarak Allah Musa(as)’a ağaçtan seslendi ayeti gösterilebilir.

* Vahyetme babında Cebrail(as)’ın misyonu ne zaman başladı? Adem(as)’dan bu yana bütün peygamberlere vahyetme Cebrail(as) vasıtasıyla mi olmuştur?

Bu sorular cevaplarını bilmediğim ama cevaplarını aradığım sorular. Okuyucularımızdan bildikleri sorular varsa cevaplarını yazmalarını istirham ediyorum. Serinin ilk yazısı olması sebebiyle Nuh(as) ve kavminden ziyade önceki dönemleri inceleyen bir yazı oldu. Devam yazılarda kronolojiyi tutturmaya çalışacağız inşallah.

3 Comments

  1. […] insanlık tarihini ve kendimizi tanımak ve anlamak adına çok önemli.Ömer Bey’in de makalesinde belirttigi gibi Adem (as)’ı ayrı tuttuğunuzda Kuran-ı Kerim’de bahsi geçen […]

  2. Ömer Karahanlı dedi ki:

    Berk bey
    Daha önceden fark edemediğim bir benzerlik Nfs-sfN benzerliği. Söylediğinize katılmakla birlikte nefsin bazı halleri bazi hayvanlarla temsil edildiği gibi mertebeleri çıktıkça iyiliğe teşvik eden bir hale dönüşüyor. Bu haliylede dalgaların denizlerin arasından geçirip sahili selamete çıkarabiliyor. Bu özelliğiyle de insan için nefis sefineye dönüşebiliyor yorumu da yapilabilir.

  3. berk dedi ki:

    Yazılarınıza tekrar başlamanıza sevindim. Nuh (as) demişken enteresan bir şeyden bahsetmek istiyorum: Nuh (as) denince gemisi; yani “sefine” akla geliyor. bir de içindeki “hayvanlar”. insaının nefsani bazı halleri belli hayvanlar ile sembolize edilir ve hatta misal aleminde o formlarda görüür. yani nefsin belli hallerrini hayvanlarda okuyabiiriz. Nefs kelimesi ile sefine kelimsi birbirine benziyor. Sanki biri birinin aynada yansımış ve tersyüz edilmiiiiş hali gibi.sefinede hayvanlar, nefste hayvani haller/varlıklar… Bu konuda ne düşünürsünüz acaba? Sizin ve diğer yazarlarınızın yazılarını bekliyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir