Gökler,Yer ve İnsan-3 : Deha
Mart 3, 2017
İnsan ve Yıldızlar
Mart 7, 2017
Hepsini Göster

Ejderha

Ejderhaları düşünürken daha önce duyduğum ve hikmetini merak ettiğim kertenkelenin öldürülmesi ile ilgili sahih hadisler aklıma geldi.

Mefkâru Kâinat Efendimiz’in(SAV.) mübarek sözlerini okuduğumda çok şaşırdım, “kertenkele” değil “keler”miş adı geçen canlı.Bir tür kertenkele olduğu yazıyor açıklamalarda. Hatta sadece “keler” de denilmemiş,”Ateş üfleyen zehirli iri keler” şeklinde geçiyor bir yerde.Bu ifade efsanelerdeki ejderhaya çok uyuyor.Başka bir yerde günahkar olduğu yazıyor. Bundan da akl-ı selim ve reşit olduğu anlaşılıyor.

Hatta gelecekte karşımıza çıktığında, Hz. İbrahim(AS)’a ateş üfleyenin mümkün olduğunca tek seferde öldürmeye çalışmamız gerektiği bile buyruluyor. (Alimlerce, “acı çektirmeden öldürülmesi”ne yoruluyor).Hadislerin kaynağında bu ifadelerden bazıları sadece bir kişi tarafından ziyade edilmiş.

وَعنْ أُمٍِّ شَرِيكٍ رضي اللَّه عنْهَا أن رسُول اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم أمرَهَا بِقَتْلِ الأوزَاغِ ، وقَال: « كَانَ ينْفُخُ علَى إبْراهيمَ » متفقٌ عَلَيْهِ .

Ümmü Şerîk radıyallahu anhâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem ona zehirli iri keleri öldürmeyi emretti ve:

“O, İbrâhim aleyhisselâm’a ateş üflerdi” buyurdu. 

Buhârî, Enbiyâ 17, Bed’ü’l-halk 15; Müslim, Selâm 142. Ayrıca bk. Nesâî, Menâsik 115; İbni Mâce, Sayd 12 

وَعنْ أبي هُريرةَ رضي اللَّهُ عنْهُ قَال : قَالَ رسُولُ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : « منْ قَتَلَ وزَغَةً في أوَّلِ ضَرْبةٍ ، فَلَهُ كَذَا وَكَذَا حسنَةً ، وَمَنْ قَتَلَهَا في الضَّرْبَةِ الثَّانِية ، فَلَهُ كَذَا وكَذَا حَسنَةً دُونَ الأولَى ، وإنَّ قَتَلَهَا في الضَّرْبةِ الثَّالِثَةِ ، فَلَهُ كَذاَ وَكَذَا حَسَنَةً » .

وفي رِوَايةٍ : « مَنْ قَتَلَ وزَغاً في أوَّلِ ضَرْبةِ ، كُتِبَ لَهُ مائةُ حسَنَةٍ ، وَفي الثَّانِيَةِ دُونَ ذَلِكَ ، وفي الثَّالِثَةِ دُونَ ذَلِكَ » . رواه مسلم . قال أهْلُ اللُّغَةِ : الْوَزَغُ : الْعِظَامُ مِنْ سامَّ أبْرصَ

Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Zehirli iri keleri ilk vuruşta kim öldürürse ona şu kadar iyilik sevabı vardır. Onu ikinci vuruşta kim öldürürse, birincisinden daha az olmak üzere ona da şu kadar iyilik sevabı vardır. Eğer bir kimse onu üçüncü vuruşta öldürürse ona da şu kadar iyilik sevabı vardır.”

Müslim, Selâm 146. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 162-163; Tirmizî, Sayd 14; İbni Mâce, Sayd 12 

Bir başka rivayete göre de şöyle buyurdu:

”Kim zehirli iri keleri ilk vuruşta öldürürse ona yüz iyilik sevabı yazılır. İkinci vuruşta öldürene bundan daha az sevap verilir. Üçüncü vuruşta öldürene de daha az sevap verilir.”

Müslim, Selâm 147 [1], [2]

Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:

“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) kertenkeleye fasıkcık (günahkâr) dedi.”

Müslim 2239/145, İbni Mace 3230, Ebu Davud 5262

Saibe (Rahmetullahi Aleyh) şöyle dedi:

“Bir gün, Aişe (Radiyallahu Anha)’nın yanına girdim ve odasında bir mızrak gördüm. Bunun üzerine Aişe (Radiyallahu Anha)’ya:

–Ey mü’minlerin annesi! Sen bu mızrakla ne yapıyorsun? diye sordum. Aişe (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:

–Biz bununla kertenkele öldürüyoruz. Çünkü İbrahim (Aleyhisselam) ateşe atıldığı vakit yeryüzündeki bütün hayvanlar ateşi söndürmeye çalışmış, yalnız kertenkele buna katılmamıştır. Çünkü o İbrahim (Aleyhisselam)’ın üzerine ateşi üfürdüğünü, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)bize haber verdi ve Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bize kertenkeleyi öldürmeyi emretti.

İbni Mace 3231, Buhari 7/3150, Ahmed bin Hanbel [3]

Gürcistan’ın meşhur kahramanı “St. George the Dragon Slayer”, ejderhaları araştırınca mutlaka karşına çıkar.Bizde Cercis Aleyhisselam olarak bilinen imanından vazgeçmediği için vücudu demir taraklarla taranan kişiymiş St. George. Cercis Aleyhisselam’ın hayatını küçükken ansiklopedi de okumuştum. Semud kavminden Cercis Aleyhisselam’a tabi olup iman edenler Semud’dan ayrılıp Cercisa isminde ülke kurarlar.

e1

Kafkasyalı çerkez birisine Semud kavmini sorduğumda kendisinden beklemediğim kadar yoğun bilgi paylaştı:

  • “ben Cercisa’lıyım adamey soyundanım. Circassian(çerkezya) demek cercisa demektir. Hatta Gürcistan bizden ayrılan bir boydur. Soyumuz Ad kavmine dayanır. Adamey Adem soyundan, çerkezlerin Adıge boyunun manası ise Ad kavminin soyundan demek.” dedi.

Dillerinde “Ad” baba demekmiş. “Adem” ise babaya ait olan demekmiş.Ejderhaları sordum kültürlerinde Şadukaku (çift başlı), blağo(ejderha), bleğoj(yılan ejderha) üç kavram olduğundan bahsetti. Saltukname’deki Ejderha’nın dağı Kaf Dağının Kafkas Dağları olduğunu söyledi.Bilgilerin doğruluğunu araştırdığımda bu konuda daha önce araştırmalar çıkıyor anlattıklarıyla ilgili.

Bana Semud ile ilgili aşağıdaki siteyi önerdi:

http://www.bianet.org/bianet/toplum/12616-atlantis-efsanesi-ve-kafkasya-iliskisi

İlginç bilgiler var sitede. Google’da Semud ve ejderha hakkında ayrı ayrı araştırma yaparken ege denizinin oluşmasına Minos Patlaması’nın neden olduğu görüşü dikkatimi çekti. Bu patlamaya neyin sebep olduğu bilinmiyor. Böylesine büyük bir volkanik patlamanın, dünya üzerinde izi olması gerektiği için araştırma yapılmış.Ancak MÖ.1628’de dünyanın iklimini bozan bir volkanik patlama bulunmuş. Dünyanın her yerinde hadisenin izi, külü varmış. Çin ve mısır yazıtlarında da geçiyormuş.Fakat bu patlamanın Sibirya’da bulunan külleri Minos ile uyuşmuyormuş. (http://en.wikipedia.org/wiki/Minoan_eruption ).

Minos halkının gravürleri sapık bir halk olduğunu gösteriyor. Ayrıca minos halkına ait mezarlarda yapılan gen testlerinin kafkas halkıyla uyuştuğunu söyleyen bir haber var: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2325768/The-Minoans-Caucasian-DNA-debunks-longstanding-theory-Europes-advanced-culture-Africa.html

Tabii tüm bu araştırmaların daha sağlam kanıtlara ihtiyacı var.

Tür olarak ejderhalar kanatlı ejderhalar ve yılan ejderhalar(kanatsız ejderhalar) olarak iki farklı şekilde varlar. Tayland’da “nagar” adı verilen tür, yılan türünde, uzak doğu ülkelerinde de yılan türünde, batılı ülkelerde ise daha çok kanatlı tür anlatılıyor.

e2.jpg

Ogata Gekko’ya ait cennete yükselen ejderha resmi

e3

Uzak Doğu’da küreye ateş üfleyerek yakan ejderha resmedilir.

e4

Aynı zamanda bu Çin Hanedanlığı’nın (Qing Dynasty) bayrağıdır.

Kızıl nesneye yaklaşınca Japonya ‘nın bayrağı görülebilir.Hino Maru deniyor Japonya’da, yani kızıl güneş.

e5

Acaba Güney Kore bayrağında olduğu gibi bu kızıl küre hep kızıl küre değil, sonradan bir dönüşüm/değişim mi geçirdi:

e6

Türklerde de yeşil ay ve kızıl ay, kızıl elma gibi İslamiyet öncesinde de olan semboller var. Akla ister istemez şu soru geliyor: Güney Koreliler (Joseon’lar), Japonlar ve Türklerin, Çinlilerle olan kadim savaşı bu kızıl küre/ay/gezegen/güneş ile ilgili olabilir mi?

Eğer öyleyse ejderha tam olarak neydi, kızıl küre tam olarak neydi? Bu kadar büyük ne gerçekleşti?

Buda Endonezya’da yaşayan Draco Volans isminde minicik bir kanatlı ejderha:

e7

e8

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir