Kur`an-i Kerim Allah’ın kelamıdır. Kur`an-i Kerim Allah`ın sözleri olması sebebiyle içinde geçen kelimelerin birçok anlam katmanı zahiri/batıni manaları vardır. Bir önceki yazıda kısaca değindiğimiz “Gökler ve yer” kelimelerinden “yer” kelimesinin sembolize işaret ettiği manaları incelemeye çalışacağız.
“Göklerde ne var yerde ne varsa Allah’ı tesbih ve tenzih eder. O, azîzdir, hakîmdir (üstün kudret, tam hüküm ve hikmet sahibidir).” HAŞR-1
“Göklerde ne var, yerde ne varsa O’nundur. Bu ikisi arasında olan, yerin altında olan da O’nun’dur.” TAHA-6
Göklerde ve yerde ne varsa hepsinin Allah`ı tesbih ettiğinden bahsediliyor HAŞR suresinin ilk ayetinde. TAHA suresinin 6. Ayetinde ise gök ve yer arasında olan ve yerin altında olanında Allah`a ait olduğu vurgusu var. İki ayete birlikte bakıldığında yerin altında olanların Allah`ı zikretmediği anlamını çıkarabiliriz.
Zikir,kelime manası itibari ile hatırlama demektir. İnsanlığa ve cinlere indirilen yüce kitabımız Kur`an-ı Kerim`in bir diğer adı da zikirdir. Bizlere sürekli unutturmaya çalışan birisi var ki Kur`an-ı`ın diğer bir ismi zikir olmuştur. Unutturmaya çalışan varlık Şeytan`dır. Şeytan sürekli olarak insana saldırır ve insanın gökler ile olan irtibatını kestirerek, unutturmaya çalışır.
İnsan ilhama/keşfe açık bir varlıktır. Bu keşifler rahmani de olabilir zulmani de. Yeraltı ile ilgili olduğundan zulmani bir keşiften bahsederek, Şeytan ve yerin altı bağlantısını da vurgulamak istiyoruz.
Hepimizin bildiği bir çocuk hikayesi olan Lewis Carroll tarafından yazılan bir hikaye vardır. Alice Harikalar Diyarında. Hikaye Alice`in gördüğü beyaz tavşan ile başlar. Beyaz tavşanı takip eden Alice “yerin altına” doğru bir yolculuğa çıkar. Yerin altına doğru yaptığı bu yolculukta bir “Harikalar Diyarına!!!” ulaşır. Bu ulaştığı diyar geldiği üst dünyadan kopuk bir yerdir. Bu yolculuğun rehberi, elinde bir saat olan beyaz tavşandır.
Elindeki saat ile Beyaz Tavşan: Alice in Wonderland
Elinde bir saat olan ve sürekli zaman doluyor diyen beyaz tavşan “mühlet verilmişlerdensin” diye hitap olunan Şeytan`ı temsil eder. Gittikleri yer ise adem alemlerinden bir yerdir. Nitekim Şeytanın adımlarını takip eden Lewis Carroll da “yerin altına” doğru zulmani bir keşif yapmıştır.
Yer, göğe nazaran alttadır. Yani yere düşerek gelinir. Şuan üzerinde bulunduğumuz yere de düşerek geldik “inin oradan birbirinize düşman olarak” ayetini nazara alırsak. Geldiğimiz bu yerin ismi de “Dünya”. Dünya deyn kökünden gelir. Deyn de aşağı/düşük demektir. İnsanlık tarihi de Adem(a.s)`ın Şeytan`ın telkinlerine uyması( beyaz tavşanı rehber edinmesi-Alice`e gönderme açısından-) zellesi sonucu başlamış ve aşağı doğru bir düşüş başlamıştır ve Şeytan insanı bu düşük mertebedeki hayattan daha da düşük hayat mertebelerine, yerin altındaki alemlere doğru düşürmeye çalışmaktadır.
1 Comment
Cok tesekkurler, Allah yolunuzu acik etsin.